5.2.2013

Runebergintortut

Maukasta Runeberginpäivää!



Eilen tuli tehtyä runebergintorttuja. Tykkään kovasti näistä leivoksista, harmi kun niitä ei ikinä tule tehtyä kun kerran vuoteen :D Eihän näitä tietenkään kukaan kiellä tekemästä vaika keskellä kesää, mutta toisaalta ehkä ne on hyviä just sen takia että niitä syö kerran vuodessa..

Ohjetta netistä etsiessä huomasin, että monissa ohjeissa kostutus oli jätetty kokonaan pois. Mitä kummaa? Mikäs runebergintorttu se semmoinen on, mitä ei ole kostutettu kunnolla. Kyllä sen pitää olla kunnon pehmyt ja uitettu rommiliemessä, nih!

No tyydyin sitten perinteiseen ohjeeseen, millä aikaisempinakin vuosina tehnyt:)


Runebergin tortut  n.25kpl

2 dl (n. 80 g)manteleita jauhettuna
2 dl (n. 110 g)pipareita/keksejä murskattuna
200 gleivontamargariinia tai voita
2 dlsokeria
2kananmunaa
2 dlvehnäjauhoja
1 1/2 tlleivinjauhetta
1 tlkardemummaa
3/4 dlkevytkermaa

vadelmahilloa

Jauha mantelit ja keksit hienoksi muruksi. Vasara on käypä kaveri jos et omista morttelia tai monitoimikonetta. 
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan. Lisää keksimurut, mantelit ja kerma. Sekoita, mutta vältä turhaa sekoittamista.

Valitse mieluimmin ainakin 1/2 dl:n vetoisia, mahdollisimman jäykkiä ja korkeareunaisia paperi- tai alumiinivuokia. Voitele alumiinivuoat huolellisesti. Jätä vuoat hiukan vajaiksi ja paina jokaisen keskelle syvennys jauhotetulla sormella. Pane jokaiseen koloon noin 1/2 tl vadelmahilloa. Lado vuoat pellille harvaan ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 13-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Kostutusliemi
2 dlvettä
1/2 dlsokeria
2-3 rklrommia tai
muutama tipparommiaromia

Kiehauta vesi ja liuota siihen sokeri. Mausta alkoholilla tai aromilla. Kostuta tortut rommiliemellä heti uunista ottamisen jälkeen. Upota torttu kostukkeeseen puoliväliin saakka. Anna olla nesteessä hetken aikaa. Ota ylös ja kasta sitten toinen puoli.
Lisää kuumien torttujen keskelle vielä 1/2 tl vadelmahilloa kuhunkin ja anna jäähtyä.




Tomusokerikuorrutus
1 dltomusokeria
n. 2 tlsitruunanmehua tai vettä

(tai valmista sokerikuorrutusta)

Mittaa tomusokeri pienen kulhon pohjalle ja lisää sitruunanmehua vain sen verran, että sokeri kostuu ja syntyy notkea massa. Lusikoi seos pieneen muovipussiin. Tee kulmaan pieni reikä ja pursota kuorrutus renkaaksi hillon ympärille. Anna sokerikuorrutuksen kuivahtaa. 


Itse olin laiska ja käytin valmista sokerikuorrutusta, sitä kun oli pipareiden koristeluista jäänyt jääkaappiin. 
Paistamisessa käytin muffinssipeltiä. Paistamisen jälkeen leikkasin tortuista yläreunan pois, jolloin niistä tuli tasaisia. Ylimääräisestä hattuosasta tein sitten tämmöisiä minitorttuja :D




1 kommentti:

  1. Nyt näppäimistökin valuu, aaaah!

    Listasta kun ottaa jauhot ja kerman pois, niin arvaa tuleeko enää hyviä? Elimistö haluaa maidotonta ja gluteenitonta, ei ole helppoa ei.

    Hyvää Runeberginpäivää kuitenkin :-)

    VastaaPoista